"Saya gunakan lampin yang sama sejak semalam dari pukul 10 malam hingga pukul 9 pagi hari ini, dan saya masih rasa selesa dan kering."

Pengguna elainechonglm
Dicadangkan untuk anda

SAIZ BERSESUAIAN DAN KEKERINGAN BAGI BAYI AKTIF

WAKTU MAIN DAN MAKAN PENGARUHI RUTIN BAYI ANDA

KONGSI ARTIKEL

Makan, Main dan Tidur komponen penting dalam rutin yang bagus. 3 langkah ini perlu diasingkan supaya lebih berkesan.

  • Menyusu ketika dalam dukungan

  • Main di atas lantai

  • Tidur di dalam katil bayi

Pengenalan rutin Makan / Main / Tidur boleh membantu anda untuk memerhati dan mengenal pasti tanda-tanda kepenatan. Bila nampak tanda-tanda Si Manja sudah penat dan anda tahu mereka sudah diberikan makanan, tiba masanya untuk menidurkan mereka. Jangan tunggu sehingga Si Manja sudah lapar, penat atau merengek sebelum diberikan makan, kerana ini akan membuatkan mereka senang tidur ketika didukung dan menyukarkan untuk anda membaringkan mereka dengan mudah.

Ini tidak bermakna kasih sayang dan pelukan dikorbankan. Teknik ini boleh diterapkan dalam waktu main sebanyak yang mungkin. Tapi ingat, anda tetap memberikan makanan ketika Si Manja dalam dukungan, bezanya adalah tidak membiarkan mereka tertidur ketika masih didukung

Tertanya-tanya bagaimana mahu kenal pasti tanda-tanda penat?

Tangisan penat berbeza dengan tangisan lapar. Pernah tak anda perasan Si Manja bermain di atas lantai dengan gembira, dan selang seminit kemudian terus menguap, merengek, menggosok mata atau melengkungkan belakang badan secara tiba-tiba. In semua adalah tanda-tanda penat yang klasik.

Tanda-tanda lain termasuk:

  • tidak mahu makan
  • tidak mahu didukung
  • tidak mahu diletakkan

Bagi Si Manja yang lebih tua, mereka boleh menjadi nakal ketika sudah penat. Bila anda nampak tanda-tanda ini, tiba masanya untuk mula menidurkan mereka...


huggies-logo

Berminat untuk dapatkan berita terkini, petua keibubapaan dan tawaran eksklusif?

SERTAI KAMI HARI INI!

Bagaimana untuk Mencegah dan Merawat Ruam Lampin

Bagaimana untuk Mencegah dan Merawat Ruam Lampin

Baca Lebih Lanjut

Penjagaan bayi berumur 10 bulan

Baca Lebih Lanjut