"Saya gunakan lampin yang sama sejak semalam dari pukul 10 malam hingga pukul 9 pagi hari ini, dan saya masih rasa selesa dan kering."

Pengguna elainechonglm
Dicadangkan untuk anda

SAIZ BERSESUAIAN DAN KEKERINGAN BAGI BAYI AKTIF

Hamil 30 minggu

KONGSI ARTIKEL

Bila ada sesiapa tegur anda nampak berseri, percayalah ianya benar!

Minggu ke-30, posisi bayi masih kepala di atas. Di waktu ini, janin terapung secara selesa di dalam cecair amnion sebanyak 750ml. Nampak seperti sempit, tetapi janin masih ada ruang untuk bergerak. Perut anda akan membesar dengan mendadak untuk memberikan lebih ruang kepada bayi yang akan lahir tidak lama lagi, dan ia akan mula rasa sempit.

Otak dan sistem saraf bayi sudah berkembang dan hampir matang. Berjuta-juta neurons menanti untuk dirangsang ketika bayi lahir. Melalui sentuhan dan interaksi yang anda berikan, ia membantu untuk membentuk sinaps yang menghubungkan neurons. Anda juga tidak perlu sehingga bayi lahir untuk mula berkomunikasi. Bercakap, menyanyi, urut perut sambil menggambarkan bagaimana rupa bayi anda, dapat bantu membentuk hubungan emosi dari peringkat awal.

Bayi yang membesar semakin hampir dengan ruang pundi kencing, bermaksud ia akan menghimpit organ dan membuat anda mudah rasa mahu kencing. Cuba untuk tidak tergesa-gesa keluar dari tandas. Pastikan juga anda membuang air kecil dengan bersih untuk mengelakkan daripada terkena jangkitan saluran kencing.

Saiz rahim yang berkembang menambah tekanan pada saluran darah utama di keliling tulang pelvis, yang bermakna vena varikos juga bertambah dan tidak akan hilang dalam masa yang singkat. Ada wanita yang mengalami pembentukan vena varikos di kawasan vulva. Situasi ini sangat tidak selesa lebih-lebih lagi bagi individu yang mengalami buasir. Anda digalakkan untuk pakai pakaian dalam dengan komponen Lycra, guna stokin penyokong, mandi untuk melegakan badan dan elak daripada berdiri terlalu lama.

  • ● Anda akan perasan perut semakin mengeras dan rasa perit. Pada minggu ke-30, kontraksi Braxton Hicks adalah normal. Ini adalah cara semula jadi badan manusia bersiap sedia untuk bersalin. Kalau rasa kontraksi, sila duduk atau baring mengiring, bertenang dan minum air. Kalau ia berterusan dan terjadi lebih daripada 4 kali dalam sejam, hubungi doktor anda.
  • ● Dengan deria dan mentaliti kehamilan, anda akan jadi muda lupa. Tuliskan di atas kertas apa saja kemusykilan yang anda fikirkan. Jangan rasa malu untuk bertanya kepada pakar kesihatan.
  • ● Banyakkan membaca tentang kehamilan dan penjagaan bayi. Ini adalah masa yang sesuai menambah pengetahuan dan memupuk falsafah sendiri tentang bagaimana anda mahu membesarkan zuriat.

huggies-logo

Berminat untuk dapatkan berita terkini, petua keibubapaan dan tawaran eksklusif?

SERTAI KAMI HARI INI!

Anda mungkin berminat dengan artikel kehamilan ini!

Rancangan Pemakanan Semasa Hamil

Rancangan Pemakanan Semasa Hamil

Baca Lebih Lanjut
Penjagaan Kulit Semasa Hamil

Penjagaan Kulit Semasa Hamil

Baca Lebih Lanjut
Tanda Regangan Kehamilan

Tanda Regangan Kehamilan

Baca Lebih Lanjut