"Saya gunakan lampin yang sama sejak semalam dari pukul 10 malam hingga pukul 9 pagi hari ini, dan saya masih rasa selesa dan kering."

Pengguna elainechonglm
Dicadangkan untuk anda

SAIZ BERSESUAIAN DAN KEKERINGAN BAGI BAYI AKTIF

Hamil 32 Minggu

KONGSI ARTIKEL

Anda sudah bersedia? Walaupun ada beberapa minggu, anda dan bayi sudah mula bersiap sedia untuk menuju hari bersalin. Persiapan semakin rapi dengan kedudukan kepala sudah berada di bawah dan ruang rahim yang semakin sempit.

Bayi di dalam perut akan sentuh bahagian tepi dinding perut mencari posisi yang selesa. Pastikan juga dalam minggu ini anda mengambil 3-4 kuantiti makanan yang kaya dengan kalsium setiap hari; susu, keju, yogurt, kacang badam, ikan dengan tulang boleh dimakan dan sayuran hijau berdaun adalah sumber yang bagus.

Ukuran perut anda kini lebih kurang 30 hingga 34 sentimeter dari bahagian hujung atas rahim sampan tulang pelvis. Kadangkala, dalam tempoh antara sekarang dengan minggu ke-34, bayi akan “jatuh” dari bahagian rusuk hingga mencecah kawasan pelvis, di mana bayi akan kekal di ruang itu dengan posisi kepala di bawah sampai hari bersalin. Akan akan perasan benjolan perut anda seperti ke bawah sedikit bila perkara ini terjadi. Tetapi bukan semua wanita mengalaminya kerana ada bayi yang hanya akan “jatuh” betul-betul bila dekat dengan hari bersalin.

Anda akan rasa kandungan lebih berat kalau mengandungkan bayi kembar. Rasa berlebihan juga bermaksud anda sudah hampir nak bersalin!

  • ● Anda mesti mahu fikir masak-masak kaedah bersalin mana yang mahu diambil - sekarang masanya untuk anda ambil tahu tentang setiap prosedur dan daftar masuk ke kelas pranatal.
  • ● Semua mahu bangun dari tidur di atas katil, pastikan anda berada dalam posisi mengiring dan guna tangan untuk bantu tolak badan anda sampai bangun. Gerakkan pinggul dekat dekat hujung katil dan maju ke depan.
  • ● Kuantiti makanan yang banyak boleh membuatkan anda rasa seperti ada batu-batu ditindih dalam perut. Pastikan anda makan makanan mudah dihadam dan dalam kuantiti terkawal.
  • ● Buah-buahan, sayur-sayuran, roti bakar, salad, yogurt, bijirin, biskut dan keju adalah contoh snek yang sihat.

  • ● Dapatkan nasihat daripada doktor tentang manfaat urutan perineal. Kalau anda bersalin secara semula jadi, perineum akan diregang berkali-kali untuk membenarkan kepala bayi keluar. Potongan episiotomi kadangkala perlu dilakukan untuk membuka pintu faraj, tetapi pembedahan kecil ini boleh dielakkan dengan bantuan urutan perineal sebelum bersalin.

huggies-logo

Berminat untuk dapatkan berita terkini, petua keibubapaan dan tawaran eksklusif?

SERTAI KAMI HARI INI!

Anda mungkin berminat dengan artikel kehamilan ini!

Rancangan Pemakanan Semasa Hamil

Rancangan Pemakanan Semasa Hamil

Baca Lebih Lanjut
Penjagaan Kulit Semasa Hamil

Penjagaan Kulit Semasa Hamil

Baca Lebih Lanjut
Tanda Regangan Kehamilan

Tanda Regangan Kehamilan

Baca Lebih Lanjut