"Saya gunakan lampin yang sama sejak semalam dari pukul 10 malam hingga pukul 9 pagi hari ini, dan saya masih rasa selesa dan kering."

Pengguna elainechonglm
Dicadangkan untuk anda

SAIZ BERSESUAIAN DAN KEKERINGAN BAGI BAYI AKTIF

Rancangan Pemakanan Semasa Hamil

Rancangan Pemakanan Semasa Hamil

KONGSI ARTIKEL

Walaupun, wanita hamil perlu selalu makan makanan yang menyihatkan, namun ada masanya mereka juga boleh menikmati makanan yang mereka gemari. Kehamilan bukanlah tempoh untuk menghindari atau terus berhenti memakan segala makanan yang menyelerakan dan anda gemari. Bagi sebahagian besar daripada kita, makanan adalah salah satu sumber kenikmatan yang amat bermakna. Oleh itu, mengabaikan citarasa selera anda selama sembilan bulan bukan sahaja tidak realistik, malah tidak baik.

Mana-mana rancangan pemakanan semasa hamil perlu meliputi sasaran untuk memakan pelbagai makanan yang segar dan menarik. Fikirkan tentang makanan yang akan anda makan dari segi manfaat dan kesannya kepada anda dan bayi anda. Anda hanya perlu menambah jumlah kilojoule harian anda apabila anda memasuki trimester ketiga. Walau bagaimanapun, jumlah harian tambahan yang diperlukan itu dapat dipenuhi dengan hanya menambah sedikit kuantiti buah-buahan yang biasa anda makan dan meminum segelas susu tambahan.

Aspek yang diambil kira semasa hamil adalah kualiti dan keamatan nutrien dalam diet anda, bukan kuantiti makanan itu sendiri. Anda mungkin biasa mendengar ungkapan “work smart” yang bererti berusaha secara bijak; tetapi sepanjang tempoh kehamilan, apa yang anda perlu lakukan adalah “eat smart” iaitu makan dengan bijak, bukan mengikut selera semata-mata.

Pentingnya merancang

Membuat perancangan bagi pemakanan semasa mengandung adalah kunci kepada pengambilan nutrisi yang baik. Seboleh mungkin elakkan daripada peti sejuk anda kosong dan kehabisan pilihan makanan yang menyihatkan. Jika anda kurang mempunyai masa terluang, mungkin anda boleh mempertimbangkan membeli-belah secara online, membuat senarai barangan, minta pertolongan pasangan anda atau menjadi lebih berdisiplin dengan masa anda. Memperuntukkan masa dan tenaga bagi memastikan bahan makanan dan pemakanan yang baik adalah sesuatu yang sentiasa akan memberi manfaat kepada anda.

Sebanyak manakah makanan yang perlu saya makan?

Sasarkan untuk makan 5-6 kali sehari sepanjang tempoh kehamilan anda. Jika anda tidak biasa makan sarapan, inilah masanya untuk anda membiasakan diri. Mereka yang tidak memulakan hari dengan pemakanan yang sihat biasanya mempunyai berat badan yang lebih dan tidak bekerja menggunakan kapasiti optimum mereka sepanjang hari. Kekuatan daya ingatan, kemampuan untuk mengingat semula, penumpuan dan fokus akan turut terjejas kerana mereka tidak mempunyai sumber tenaga yang cukup dalam tubuh untuk digunakan oleh minda mereka.

Jika anda memantau jumlah pengambilan kilojoule, jangan menyangka bahawa tidak memakan sarapan boleh membantu mengekalkan atau mengurangkan berat badan. Jika anda mempunyai anggapan sedemikian dan tidak mengambil sarapan pagi, tubuh anda akan menganggap bahawa anda sedang kebuluran akibat ketidakcukupan makanan dan ia akan bertukar kepada mod kebuluran. Akibatnya, tubuh anda berhenti daripada menggunakan lemak yang tersimpan, sebaliknya ia akan menyimpannya. Oleh itu, berilah dorongan kepada metabolisme anda dan makanlah makanan yang berkhasiat apabila bangun daripada tidur. Bayi anda juga memerlukannya sama seperti anda.

Makanan untuk mengurangkan rasa loya semasa hamil

  • Makanan ringkas dan mudah di hadam yang mengandungi tepung dan karbohidrat.

  • Sup cair yang tidak rumit berisi cebisan daging atau ayam dan sayuran berubi. Jangan makan terlalu banyak pada satu-satu masa dan berhenti apabila anda berasa muak.

     

huggies-logo

Berminat untuk dapatkan berita terkini, petua keibubapaan dan tawaran eksklusif?

SERTAI KAMI HARI INI!

Anda mungkin berminat dengan artikel kehamilan ini!

Pemakanan Semasa Mengandung

Pemakanan Semasa Mengandung

Baca Lebih Lanjut
Apa Perlu Dielakkan Semasa Mengandung

Apa Perlu Dielakkan Semasa Mengandung

Baca Lebih Lanjut
Urutan Ketika Hamil

Urutan Ketika Hamil

Baca Lebih Lanjut