Menjaga Dengan Penuh Berhati-hati: Menjaga Kulit Sensitif Bayi Anda

Berikut adalah panduan kami tentang bagaimana untuk menjaga kulit halus bayi anda

Tiada apa yang lebih anda suka daripada memeluk bayi anda yang mempunyai kulit yang sangat lembut. Jadi ia merupakan perkara baik yang kulit bayi anda sangat sensitif kepada sentuhan anda yang menenangkan, mengasuh dan penting untuk perkembangan mereka. Walaubagaimanapun keburukannya adalah bayi anda lebih cenderung untuk mengalami ruam dan kerengsaan kulit lain. Tetapi janganlah risau, dengan panduan kami, anda boleh melindungi bayi anda daripada masalah-masalah kulit ini.

Jangan mandikan bayi anda dengan lama

Pada beberapa bulan pertama bayi anda, terutama sekali sebelum tali pusatnya tertanggal, mandian span lebih daripada mencukupi untuk membersihkan bayi anda. Bila anda mula memandikan bayi anda, 3-5 minit di dalam tab adalah lebih daripada mencukupi. Lebih daripada itu kulit bayi anda akan kering, jadi jangan biarkan bayi anda berendam terlalu lama atau bermain terlalu lama di dalam air bersabun.

Pilih produk yang selamat digunakan bayi

Cari sabun dan losen yang lembut yang tidak mempunyai sebarang pewarna, wangian, paraben, deodoran, alkohol dan bahan-bahan lain yang boleh membahayakan kulit bayi anda. Formula tiada air mata lebih membantu untuk tidak menyakitkan mata bayi anda. Sabun yang lembut ini selalunya tidak berbuih seperti sabun orang dewasa, jadi jangan tambah lebih sabun untuk menambahkan buih. Kuantiti yang kecil sudah lebih daripada mencukupi untuk membersihkan si kecil.

Ia tidak terlalu awal untuk melembapkan kulit

Kulit bayi anda boleh mengering jadi jangan lupa untuk memastikannya sentiasa lembap. Gunakan krim emolien atau minyak tidak bertoksik yang selamat digunakan untuk bayi sebaik sahaja selepas mandi. Sapukan krim ketika bayi anda masih basah, kemudian perlahan-lahan lapkan bayi anda hingga kering. Pada cuaca kita yang sangat lembap ini, melembapkan bayi anda sekali sehari sudah mencukupi tetapi anda boleh melembapkan bayi anda dengan lebih kerap jika anda rasa bayi anda memerlukannya.

Manjakan bayi anda dengan urutan

Ciuman dan pelukan bukan sahaja untuk memandikan bayi anda dengan kasih sayang tetapi ia juga sangat penting untuk kehidupan mereka. Sentuhan anda mencetuskan pengeluaran hormon, mempertingkatkan imuniti dan membantu melawan penyakit. Bayi yang diurut juga lebih tenang, tidur dengan lebih lena dan kurang menangis. Jadi ambil masa lebih untuk memandikan bayi anda dengan pelukan manja.

Jauhi dari matahari

Ia adalah bagus untuk anda berdua pergi keluar dan menghirup udara segar tetapi jauhkan bayi anda daripada terik matahari pada 6 bulan pertama. Sapukan pelindung matahari kepada bahagian yang tidak ditutupi dengan baju, seperti muka, tangan dan kaki bayi anda, dan pakaikan topi atau gunakan pelindung matahari pada kereta sorong bayi anda untuk menghalang sinaran terik cahaya matahari.

Basuh pakaian bayi anda dengan teliti

Pastikan anda selalu membasuh baju baru bayi anda sebelum memakaikannya. Anda tidak perlu menggunakan pencuci baju yang khas untuk baju bayi tetapi anda mungkin mahu mempertimbangkan bertukar kepada pencuci baju yang tiada haruman dan perwarna untuk seisi keluarga anda. Perengsa pada baju atau alas katil anda boleh menyebabkan ruam pada bayi anda. Anda juga tidak perlu menggunakan pelembut untuk mencuci baju bayi anda.

Lindungi bayi anda daripada gigitan

Demam denggi sering menjadi kerisauan tetapi gigitan nyamuk biasa juga boleh menyebabkan bayi anda berasa tidak selesa. Jauhi serangga dengan menggunakan pelindung nyamuk yang lembut dan selamat. Gunakan produk semula jadi yang dibuat khas untuk bayi baru lahir anda. Anda boleh menggunakan pelindung nyamuk berasaskan DEET untuk bayi anda yang berusia 2 bulan ke atas, selagi kepekatan DEET tidak melebihi 30%.

Walaupun anda mengikut panduan kami, sekali-sekala bayi anda mungkin akan mendapat ruam. Ia adalah normal dan selagi ruam itu hilang dalam beberapa hari, anda tidak perlu risau. Perhatikan tanda-tanda jangkitan, seperti kulit merekah, pendarahan dan nanah, dan sila bertemu doktor anda apabila bayi anda mengalami tanda-tanda tersebut.

Masalah kulit lain yang lazim adalah ruam lampin.

ARTIKEL YANG BERMINAT

Scoop-on-newborn-poop
Bayi Baru Lahir 22/06/2020

Fakta tentang najis bayi anda

Ia agak melucukan bagaimana ramai ibu bapa obses dengan segala benda yang bayi mereka lakukan, termasuk juga apa yang mereka hasilkan di dalam lampin mereka.

How-to-Burp-your-Baby
Bayi Baru Lahir 22/06/2020

Cara Membuat Bayi Sendawa

Ketahui kedudukan yang terbaik untuk menyendawakan bayi anda untuk membantu membuang angin di dalam perut mereka.

Ibu Bekerja Dengan Bayi  | Huggies Malaysia
Kanak-kanak 01/07/2020

Keibubapaan

Kami telah berbicara dengan para ibu luar biasa dan telah mendapat beberapa nasihat hebat bagaimana mereka mengimbang pelbagai tanggungjawab mereka.

ARTIKEL DENGAN TOPIK