Pantang, Cara Orang Asia

Confinement-The-Asian-Way

Waktu berpantang bagi ibu baru termasuklah amalan tradisional selepas bersalin yang direka untuk membantu si ibu sembuh daripada kehamilan dan kelahiran.

Mengikut budaya orang Cina, berpantang (Zuo Yue Zi) adalah untuk tempoh satu bulan, tetapi boleh menjadi sehingga 45 hari untuk penyembuhan yang terbaik. Ketika Zuo Yue Zi, si ibu tidak sepatutnya memenatkan diri, oleh itu ibu atau ibu mertua mereka selalunya tinggal bersama mereka untuk memasak dan mengemas.

Among modern families, the practice now is to hire a confinement nanny or to choose a confinement meal delivery service.

Berikut adalah beberapa maklumat tentang amalan berpantang tradisional orang Asia.

Tidak bermandi

Cadangan yang paling popular adalah amalan tidak bermandi atau tidak membasuh rambut selepas melahirkan bayi. Jika anda pernah dengar amalan ini dan tidak ingin mengikutnya, anda masih boleh membersihkan rambut anda dengan material seperti kain kasa dicelup di dalam alkohol dan balutkannya pada sikat anda. Atau anda boleh gunakan ‘syampu kering’ yang boleh dibeli di kebanyakan farmasi. Bagi amalan tidak bermandi pula, yang merupakan cabaran untuk cuaca tropika, anda boleh memilih untuk bermandi dengan air panas menggunakan span bersama halia atau daun inai.

Tidak menggunakan Penyaman Udara

Udara atau air sejuk sama sekali tidak dibenarkan ketika waktu berpantang tradisional. Larangan-larangan ini adalah untuk membantu anda mengekalkan haba badan sebanyak yang boleh. Ia dipercayai dapat membantu anda menghindari masalah kesihatan seperti reumatisme, artritis, sakit kepala dan badan di kemudian hari.

Makanan yang Tertentu

Ketika waktu berpantang, ibu-ibu baru digalakkan untuk makan hidangan yang disediakan dengan bahan-bahan yang ‘menghangatkan’ seperti halia, lada hitam, minyak bijan dan wain beras. Bahan-bahan ini dipercayai dapat membantu proses penyembuhan dan membantu ibu-ibu baru mendapatkan kekuatan mereka semula dengan lebih cepat. Amalan pemakanan berpantang tradisional orang Cina termasuk sup ikan, yang dipercayai dapat menambahkan hasil susu yang rendah. Anda juga dikehendaki untuk menjauhi makanan yang ‘mendinginkan’ seperti minuman sejuk, timun, kubis dan nanas. Makanan yang boleh mengakibatkan ‘angin’ seperti bawang dan nangka juga perlu dijauhi dalam tempoh ini kerana ia dipercayai boleh mengakibatkan kolik pada bayi anda.

Rehat yang mencukupi

Ibu-ibu baru dikehendaki untuk berehat ketika tempoh berpantang. Secara idealnya, mereka tidak sepatutnya memasak atau melakukan kerja-kerja rumah.

Berurut

Urutan dianggap sebagai cara yang bagus untuk mendapatkan bentuk badan anda semula. Ini bukan sahaja untuk penampilan fizikal si ibu baru, tetapi juga membantu kesihatan dalaman. Minyak khas digunakan untuk berurut, dan ini akan membuatkan badan anda lebih terikat. Bahan popular yang digunakan oleh komuniti India di Singapura untuk berurut adalah minyak biji sawi. Bagi komuniti Melayu pula, amalan berpantang adalah untuk memanggil bidan yang juga akan mengikat perut menggunakan bengkung.

Batu Panas

Popular di kalangan komuniti Melayu, amalan meletakkan batu panas di atas perut ibu untuk menaikkan rahim dipercayai dapat membuang kekotoran dan membersihkan rahim. Ia selalu dilakukan oleh pengurut tradisional yang berpengalaman, dengan menggunakan teknik dan batu yang betul bagi tujuan tertentu.

Duduk di rumah

ia tidak dipanggil berpantang untuk sebarang sebab! Ibu baru tidak digalakkan unuk keluar dari rumah kerana dipercayai persekitaran luar penuh dengan kuman dan kekotoran lain.

Bersenam

Anda mungkin terkejut untuk mengetahui terdapat beberapa senaman yang digalakkan untuk ibu baru sewaktu berpantang. Antara senamannya adalah ‘pelvic and lower body tilts’, ‘leg slides’ dan ‘head, neck and shoulder raises’. Walaupun kebanyakan amalan ini sedikit tradisional, anda tidak perlulah betul-betul mengikutnya dan banyak keluarga Asia yang moden kini mengubahnya atau memilih amalan yang mereka mah. Akhirnya, amalan berpantang – walau dari mana pun – direka untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan ibu baru.

Adakah anda tahu bahawa rata-rata bayi akan memerlukan 1057 perubahan lampin dalam 6 bulan pertama? Dapatkan promosi eksklusif dan sampel lampin percuma dengan menyertai Huggies Club sekarang!

 

Maklumat yang terkandung di dalam laman ini hanyalah untuk tujuan perkongsian informasi sahaja dan bukan sebagai gantian kepada nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan oleh pakar. Sentiasa dapatkan nasihat daripada doktor atau pembekal penjagaan kesihatan berkelayakan untuk sebarang persoalan berkenaan keadaan perubatan. Jangan berlengah untuk dapatkan nasihat perubatan, tidak mengendahkan nasihat perubatan atau berhenti mengambil rawatan perubatan disebabkan oleh maklumat di dalam laman ini. Setakat yang dibenarkan oleh undang-undang, Kimberly-Clark tiada liabiliti atau bertanggungjawab untuk tuntutan, kesilapan atau pengabaian di dalam laman ini, dan boleh meminda material pada bila-bila masa tanpa sebarang notis. 

ARTIKEL YANG BERMINAT

Top-10-Successful-Breastfeeding-Tips
Bayi Baru Lahir 22/06/2020

Tips untuk penyusuan yang berjaya

Bayi anda dilahirkan dengan naluri untuk menyusu yang kuat pada jam pertama setelah dilahirkan. Jika anda berdua mampu, ambil kesempatan ini supaya anda dapat menyusukan bayi anda dengan mudah.

5-Easy-Ways-to-Prevent-Diaper-Rash
Bayi Baru Lahir 22/06/2020

5 cara mudah untuk mengelakkan ruam lampin

Jika anda pernah mengalami ruam, anda tahu betapa tidak selesanya keadaan ini. Jadi cuba anda bayangkan betapa teruknya untuk bayi anda dengan kulit mereka yang sensitif.

Rangsang Perkembangan Bahasa Untuk Bayi Anda | Huggies Malaysia
Moving Baby 22/06/2020

Merangsang perkembangan pertuturan bayi anda

Perkembangan penguasaan bahasa melibatkan proses semula jadi dan pembelajaran di mana setiap bayi mempunyai tahap kemampuan masing-masing.

Huggies club

ARTIKEL DENGAN TOPIK