Semua kategori
Penjagaan kulit bayi
Penyusuan Susu Ibu
Berpantang
Panduan penggunaan lampin
Ambil tahu - bayi baru lahir
Penjagaan selepas kehamilan
Waktu tidur
Vaksinasi

Strategi Tidur Yang Telah Dicuba Dan Dikaji

Tried-and-Tested-Sleep-Strategies

Tidurkan bayi anda sepanjang malam dengan beberapa strategi berjaya ini.

Setiap impian ibu bapa yang kekurangan tidur adalah untuk bayi mereka tidur sepanjang malam. Selain untuk mewujudkan rutin tidur yang konsisten, berikut adalah beberapa panduan yang anda boleh ambil untuk menggalakkan bayi anda tidur dengan lena sepanjang malam.

Asingkan makan, main dan tidur.

Asingkan tiga langkah ini dengan memastikan waktu makan pada dakapan anda, waktu bermain di atas tikar dan waktu tidur di katil bayi. Ini membantu anda mengenali bila bayi anda penat dan mengajar bayi anda untuk menenangkan diri dan tidur dengan sendirinya. Dengan cara itu apabila mereka bangun di tengah malam, mereka tidak memerlukan anda mendodoikannya sehingga kembali tidur.

Bangunkan bayi anda untuk penyusuan terakhir sebelum anda tidur

Sebelum anda hendak tidur, cuba bangunkan bayi anda untuk penyusuan tengah malam. Walaupun bayi anda terlalu mengantuk untuk menyusu, apa-apa yang dia minum cukup untuk memberikan anda tambahan tidur selama sejam atau dua. Namun, ini boleh mendatangkan masalah kerana bayi anda akan bangun malam lebih kerap. Jika ini berlaku, cuba berikan susu yang lebih pada penyusuan terakhir sebelum tidur.

Memanjangkan waktu di antara penyusuan

Apabila bayi anda berusia 3 atau 4 bulan, anda boleh memanjangkan waktu di antara penyusuan. Tambahkan setengah jam atau lebih pada setiap penyusuan malam. Anda boleh memanjangkan waktu di antara penyusuan dengan perlahan sehingga bayi anda bersedia untuk tidak menyusu pada waktu malam dan tidur sepanjang malam.

Pendekkan waktu penyusuan malam

Kurangkan jumlah susu yang bayi anda minum setiap malam dengan perlahan-lahan sehingga mereka bersedia untuk tidak menyusu pada waktu malam. Kurangkan jumlah susu setiap malam di dalam botol atau kurangkan masa penyusuan susu badan dan sentiasa kurangkan jumlah susu pada setiap malam.

Jangan terburu-buru untuk menyusukan bayi anda.

Jika bayi anda bangun menangis, tunggu sebentar sebelum tawarkan susu. Bayi anda mungkin akan menghiburkan hati mereka sendiri atau kembali tidur. Jika tangisan semakin kuat dan semakin mendesak, tenangkan bayi dahulu dengan mendodoikannya atau menepuknya dengan perlahan-lahan. Jika bayi anda dapat tahu yang bangun di tengah malam dia tidak akan mendapat susu, mereka akan lebih cenderung untuk tidur sepanjang malam.

Tidak menukarkan lampin

Cuba jangan menukar lampin bayi anda pada waktu tengah malam melainkan bayi anda bocor. Jika anda perlu menggantikan lampin kotor, malapkan lampu dan cuba kurangkan percakapan atau interaksi yang anda boleh supaya bayi anda tidak ingat ia waktu untuk bangun dan berparti.

ARTIKEL YANG BERMINAT

Tempoh Berpantang Cara Orang Asia | Huggies Malaysia
Bayi Baru Lahir 22/06/2020

Pantang, Cara Orang Asia

Waktu berpantang bagi ibu baru termasuklah amalan tradisional selepas bersalin yang direka untuk membantu si ibu sembuh daripada kehamilan dan kelahiran.

Top-10-Successful-Breastfeeding-Tips
Bayi Baru Lahir 22/06/2020

Tips untuk penyusuan yang berjaya

Bayi anda dilahirkan dengan naluri untuk menyusu yang kuat pada jam pertama setelah dilahirkan. Jika anda berdua mampu, ambil kesempatan ini supaya anda dapat menyusukan bayi anda dengan mudah.

How-to-have-twins
Kehamilan 22/06/2020

Cara dapat bayi kembar

Semua orang mempunyai pendapat berbeza tentang bayi kembar. Ada yang berfikiran terbuka untuk membesarkan bayi kembar, dan ada juga yang merasakan sebaliknya.

Huggies club

ARTIKEL DENGAN TOPIK