Semua kategori
Diet kehamilan
Bersiap sedia untuk bersalin
Penjagaan diri ketika kehamilan
Mencuba untuk hamil?
Jangkaan ketika kehamilan
Trimester ke-2
Trimester ke-3

Hamil 22 minggu

Hamil 22 Minggu | Huggies Malaysia

Kehamilan Di Minggu Ke-22 | Huggies Malaysia

Anda akan luangkan lebih banyak masa menerima kenyataan dan realiti tentang kehamilan dalam minggu ini.

Perubahan Fizikal Ibu Mengandung 22 Minggu | Huggies Malaysia

Sangkar rusuk akan berkembang untuk memberikan paru-paru anda lebih banyak ruang untuk membantu proses pernafasan. Tetapi anda tetap boleh rasa mengah kerana ada beberapa lagi aktiviti lain yang berlaku di dalam badan, termasuk sistem peredaran darah yang bekerja lebih keras mengedarkan oksigen ke seluruh badan.

Progesteron adalah satu hormon kehamilan yang penting, di mana ia melembutkan ligamen tulang pelvis, dan juga memberi kesan pada otot sistem pencernaan supaya proses makanan dihadam dengan perlahan. Jadi, kawal nafsu makan anda daripada mengambil makanan yang pedas dan berat.

Roti putih dan pasta tak membantu melancarkan pergerakan usus, bermakna ia bukan diet yang penting untuk bantu perut menjadi lawas. Dapatkan nasihat doktor kalau masalah sembelit berlarutan.

Ada kebarangkalian badan anda menyimpan air yang lebih dan boleh dilihat bila anda berdiri dalam tempoh lama, sama ada kaki cepat rasa sakit atau tak. Gunakan kasut yang selesa dan mudah dipakai.

Perubahan bayi dalam minggu ini

  • Aktiviti bayi adalah menghisap ibu jari, memegang tali pusat, tersedu dan berlatih refleks mencengkam.
  • Kulit kelihatan semakin kurang lutsinar kerana lemak mula terbentuk.
  • Kuku yang sangat kecil juga terbentuk
  • Jantina semakin jelas
  • Otot bayi semakin berkembang

Kalau bayi perempuan, dalam minggu ini rahimnya mula terbentuk manakala untuk bayi lelaki, testis akan turun dari abdomen ke dalam skrotum. Hormon kehamilan boleh menyebabkan bayi lahir dengan saiz jantina yang besar, tetapi akan kembali kepada saiz normal selepas beberapa minggu.

Kelopak mata bayi masih melekat dengan mata, tetapi mereka sudah boleh mengesan di antara cerah dan gelap. Mata bayi akan dibuka bila hampir dengan penghujung tempoh gestasi.

 

Tips Untuk Mengandung 22 Minggu | Huggies Malaysia

Jaga tulang belakang anda. Jangan membongkok untuk mengangkat anak atau objek berat.

Tilam yang digunakan mestilah selesa dan menyokong tulang belakang anda kerana kebanyakan masa anda hanya akan berbaring.

Kalau anda semakin senang lupa, jangan risau kerana semua ibu yang hamil juga sama. Fokus untuk buat satu perkara dalam satu masa, sebelum beralih kepada perkara lain.

Bila anda rasa pergerakan seperti berpusing, rasa seperti dicucuk, atau seperti renjatan elektrik di bahagian pundi kencing, itu semua adalah tanda-tanda bayi anda adalah bayi yang aktif.

Pakaian anda perlu bersesuaian dengan saiz badan yang semakin bertambah. Tiada paksaan untuk pakai jenis pakaian apa, asalkan anda selesa dan gembira memakainya. Ingat, kesejahteraan anda memberi kesan kepada bayi juga.

Anda boleh mula merancang untuk pilih nama bayi dalam tempoh ini bersama pasangan. Ada pelbagai buku panduan tentang nama bayi, atau boleh rujuk nama-nama di kalangan keluarga. Terdapat juga laman web tentang pemilihan nama, dan laman web Huggies mempunyai data yang meluas untuk pilihan nama.

Nikmatilah saat-saat gembira dalam menjalani selok-belok menjadi seorang ibu!

Tahukah Anda - Kehamilan 22 Minggu | Huggies Malaysia

Cuba juga untuk makan makanan lebih berkhasiat (bukan snek atau makanan bergula) daripada kumpulan makanan berlainan supaya keperluan kalori dapat dipenuhi, agar anda dan bayi mendapat mikronutrien yang cukup.

ARTIKEL YANG BERMINAT

40WeeksPregnantWhatToExpectjpg
Kehamilan 26/06/2020

Hamil 40 Minggu

Dari kontraksi Braxton Hicks hingga otot pelvis yang diregang, ambil tahu tentang tanda-tanda bersalin yang boleh anda jangka.

39WeeksPregnantWhatToExpectjpg
Kehamilan 26/06/2020

Hamil 39 Minggu

Kami tahu aktiviti apa yang sesuai untuk anda sekarang, seperti temu janji waxing dan berenang di kolam renang.

3-tummy-time-workouts-your-baby-will-love
BayiI Bergerak 22/06/2020

3 senaman perut yang bayi anda pasti suka

Meniarapkan bayi anda dapat membantu mereka membina kekuatan pada otot kepala, leher, bahu dan belakang. Bayi anda memerlukan otot-otot ini untuk berguling, bangun duduk, merangkak dan meneroka dunia, jadi ia penting untuk menjadikan senaman perut sebagai rutin bayi anda.

Huggies club

ARTIKEL DENGAN TOPIK