Semua kategori
Diet kehamilan
Bersiap sedia untuk bersalin
Penjagaan diri ketika kehamilan
Mencuba untuk hamil?
Jangkaan ketika kehamilan
Trimester ke-2
Trimester ke-3

Hamil 23 minggu

Hamil 23 Minggu | Huggies Malaysia

Kehamilan Di Minggu Ke-23 | Huggies Malaysia

Dalam trimester kedua, sering terjadi mimpi melibatkan bayi yang boleh mengganggu tidur anda. Tetapi ini hanyalah mimpi, bukan realiti.

Perubahan Fizikal Ibu Mengandung 23 Minggu | Huggies Malaysia

Kejang otot biasanya terjadi sebab kandungan kalsium atau magnesium yang rendah dalam diet dan juga tahap garam rendah. Kalau anda rasa kejang pada bahagian betis, cuba luruskan kaki dan guna tangan untuk tolak kaki ke arah keting. Kaedah ini berkesan untuk pulihkan kaki yang kejang.

Sindrom carpel tunnel boleh membuatkan anda rasa kebas di bahagian ibu jari dan jari telunjuk. Dapatkan nasihat daripada doktor dan selalunya fisioterapi diperlukan untuk merawat sindrom ini.

Hormon kehamilan juga boleh mengakibatkan pening kepala yang berlanjutan untuk beberapa minggu, oleh itu pastikan anda sentiasa minum air untuk sejukkan suhu badan. Tetapi, kalau pening kepala tidak hilang dalam tempoh lama, cepat-cepat berjumpa dengan doktor.

Lelehan faraj keputihan, berair dan tak berbau adalah normal ketika kehamilan, tetapi tetap ada kebarangkalian untuk kena jangkitan yis. Kalau anda rasa panas dan gatal-gatal di bahagian kelamin, terus dapatkan nasihat doktor.

Kontraksi Braxton Hicks adalah kontraksi rahim tanpa rasa sakit, yang berlaku di kawasan atas rahim. Selalunya anda akan rasa kontraksi ini selepas bersenam, selepas bersama pasangan, semasa membongkokkan badan atau boleh terjadi secara tiba-tiba. Ini adalah tanda badan anda berlatih untuk bersalin.

Perubahan bayi dalam minggu ini

  • Panjang bayi kurang dari 20 sentimeter, dari kepala ke pinggul dan berat lebih kurang 500 gram
  • Paru-paru mula menghasilkan surfaktan, bahan yang membantu alveoli kekal terbuka ketika dilahirkan
  • Kamar jantung dan saluran darah utama yang menuju ke jantung boleh dilihat jelas melalui ultrabunyi
  • Telinga sudah berfungsi secara penuh
  • Bayi sudah mula menggerakkan semua otot, dan anda akan rasa pergerakan yang lebih kuat

Panjang dan berat bayi anda semakin bertambah tetapi rupa fizikal masih kurus kerana kulit berkembang dengan lebih laju berbanding pembentukan lapisan lemak di bawah kulit. Alveoli adalah poket udara kecil dengan bilangan yang banyak dalam paru-paru, berfungsi untuk membenarkan udara masuk melalui saluran darah di sekeliling paru-paru. Surfaktan kemudian pula akan dihasilkan di dalam alveoli. Bila berlaku kelahiran pramatang, ibu akan diberikan suntikan steroid untuk membantu meningkatkan jumlah surfaktan bayi.

Walaupun bersaiz kecil, jantung bayi akan berkembang seiring dengan organ-organ lain sehingga mencecah saiz seperti sebiji kacang walnut.

Telinga yang sudah berfungsi sepenuhnya membolehkan bayi memberi reaksi terhadap bunyi yang didengar. Perhatikan reaksi pergerakan mereka bila ada bunyi pintu ditutup kuat atau bunyi anjing menyalak.

Tips Untuk Mengandung 23 Minggu | Huggies Malaysia

Ahli berpendapat rawatan tradisional adalah lebih sihat dan murah, tetapi pakar perubatan tidak menggalakkan kaedah itu kerana khuatir dengan kesalamatannya terhadap wanita hamil.

Tahukah Anda - Kehamilan 23 Minggu | Huggies Malaysia

ARTIKEL YANG BERMINAT

How-to-have-twins
Kehamilan 22/06/2020

Cara dapat bayi kembar

Semua orang mempunyai pendapat berbeza tentang bayi kembar. Ada yang berfikiran terbuka untuk membesarkan bayi kembar, dan ada juga yang merasakan sebaliknya.

Mood-Swings-Emotional-Changes-During-Pregnancy
Kehamilan 22/06/2020

Perasaan & Emosi Tidak Stabil Semasa Hamil

Kehamilan adalah titik permulaan pelbagai penyesuaian yang perlu dilakukan – baik dari segi fizikal mahu pun emosi.

Rangsang Perkembangan Bahasa Untuk Bayi Anda | Huggies Malaysia
BayiI Bergerak 22/06/2020

Merangsang perkembangan pertuturan bayi anda

Perkembangan penguasaan bahasa melibatkan proses semula jadi dan pembelajaran di mana setiap bayi mempunyai tahap kemampuan masing-masing.

Huggies club

ARTIKEL DENGAN TOPIK