Semua kategori
Diet kehamilan
Bersiap sedia untuk bersalin
Penjagaan diri ketika kehamilan
Mencuba untuk hamil?
Jangkaan ketika kehamilan
Trimester ke-2
Trimester ke-3

Hamil 36 Minggu

36WeeksPregnantWhatToExpectjpg

Mekonium adalah satu bahan berwarna hitam, meletik dan seakan tar yang akan menyumbang pergerakan usus. Ada bayi yang akan mengeluarkan mekonium semasa masih di dalam rahim, bermakna bayi berada dalam keadaan tak selesa dan cecair amnion akan bertukar daripada jernih dan berair menjadi kehijauan. Bila air ketuban pecah dan anda nampak cecair berwarna kehijauan, pastikan anda terus diperiksa oleh bidan atau doktor.

 Struktur tengkorak bayi adalah kompleks dan tulang di bahagian kepala hanya akan lengkap berkembang semasa bayi membesar. Acuan bentuk tengkorak bayi perlu sama dan berpandukan kanal lahir ibu ketika bersalin.

 Kepala bayi akan mula bergerak dan jatuh ke ruang pelvis dalam minggu ini kalau ini adalah kehamilan anda yang pertama. Sekarang pergerakan bayi adalah terhad kerana ruang pelvis yang semakin sempit baginya. Kalau posisi bayi bukan kepala dahulu di rahim, anda perlu berbincang dengan bidan atau doktor tentang pilihan terbaik untuk kaedah bersalin.

 Perubahan fizikal anda dalam minggu ini

 Anda disyorkan untuk lebih banyak tidur dalam posisi mengiring. Disebabkan hanya ada dua bahagian sahaja untuk tidur mengiring, pinggang dan paha anda akan senang rasa sakit sedikit. Biasakan diri untuk tidur dalam posisi ini sambil kerap pergi ke bilik air. Ini kerana rahim yang semakin penuh dengan saiz bayi akan menekan pundi kencing, membuatkan anda rasa senang mahu buang air.

 Elakkan daripada bangun tergesa-gesa ketika sedang baring, alihkan badan dengan perlahan supaya tekanan darah tidak naik mendadak. Biasanya doktor akan menasihatkan anda untuk hadirkan diri ke kelas antenatal mingguan dari minggu ini sehingga anda bersalin. Setiap temu janji bersama doktor, urin, tekanan darah, berat dan saiz rahim akan diperiksa, termasuk ketinggian fundus yang akan diukur untuk memastikan anggaran sama dengan tarikh bersalin. Kalau ada ralat dalam bacaan, anda akan dihantar untuk buat ujian ultrabunyi untuk memeriksa saiz bayi, jumlah cecair amnion dan saiz plasenta. Tulang pelvis akan mula longgar dan terpisah, sebab itu anda akan rasa lenguh dan sakit. Tindak balas bayi sekarang semakin aktif, selalunya bayi akan terus membalas balik bila anda sentuh perut dengan jari.

 Persiapkan diri dalam minggu-minggu terakhir dengan mandi air suam, dapatkan urutan badan dan berehat secukupnya. Bila kepala bayi mula bergerak ke ruang pelvis, anda boleh bernafas dengan lebih mudah kerana paru-paru dan diafragma boleh berkembang dan beralih hampir ke posisi asal.

 Tips untuk minggu ini

 Sila buat temu janji dengan doktor gigi sekerap mungkin dan penting juga untuk anda berus gigi dua kali sehari dan flos gigi. Bakteria yang menyebabkan gigi reput sangat mudah berjangkit dan boleh merebak ke mulut bayi melalui air liur dan nafas ibu.

 Berhati-hati dengan tidur di waktu siang, kerana tidur siang yang lama boleh membuatkan anda susah untuk tidur di waktu malam. Tidur siang dalam tempoh sejam sudah mencukupi untuk merehatkan minda.

 Buat rujukan dan perancangan untuk sediakan tempat tidur bayi, sambil tambah pengetahuan untuk tangani risiko Sindrom Kematian Bayi Mengejut.

ARTIKEL YANG BERMINAT

How-to-have-twins
Kehamilan 22/06/2020

Cara dapat bayi kembar

Semua orang mempunyai pendapat berbeza tentang bayi kembar. Ada yang berfikiran terbuka untuk membesarkan bayi kembar, dan ada juga yang merasakan sebaliknya.

Mood-Swings-Emotional-Changes-During-Pregnancy
Kehamilan 22/06/2020

Perasaan & Emosi Tidak Stabil Semasa Hamil

Kehamilan adalah titik permulaan pelbagai penyesuaian yang perlu dilakukan – baik dari segi fizikal mahu pun emosi.

Rangsang Perkembangan Bahasa Untuk Bayi Anda | Huggies Malaysia
BayiI Bergerak 22/06/2020

Merangsang perkembangan pertuturan bayi anda

Perkembangan penguasaan bahasa melibatkan proses semula jadi dan pembelajaran di mana setiap bayi mempunyai tahap kemampuan masing-masing.

Huggies club

ARTIKEL DENGAN TOPIK