Semua kategori
Diet kehamilan
Bersiap sedia untuk bersalin
Penjagaan diri ketika kehamilan
Mencuba untuk hamil?
Jangkaan ketika kehamilan
Trimester ke-2
Trimester ke-3

Hamil 40 Minggu

40WeeksPregnantWhatToExpectjpg

Kehamilan Di Minggu Ke-40 | Huggies Malaysia

 

Bayi tetap rasa tenang di dalam rahim, walaupun anda sudah rasa sampai masanya untuk bersalin. Tetapi ruang rahim yang sempit akan memastikan bayi keluar juga akhirnya walaupun ia masih selesa tidur. Doktor akan bertanya kepada anda tentang pergerakan dan tahap keaktifan bayi, dan kalau anda perasan sebarang perubahan pada corak pergerakan. Anda juga mungkin akan diminta untuk membuat catatan atau nota tentang pergerakan bayi untuk dibawa ke temu janji pemeriksaan antenatal. Pemeriksaan CTG (kardiotokografi) mungkin diperlukan untuk memantau denyutan jantung bayi dan aktiviti otot dalam rahim.

Perubahan Fizikal Ibu Mengandung 40 Minggu | Huggies Malaysia

Kontraksi Branxton Hicks akan meningkat aliran oksigen dalam darah dari rahim kepada bayi. Kadang-kadang memang akan rasa sakit, jadi anda tak perlu risau melainkan ia kerap berlaku dan rasa sakit yang melampau.

Kalau ada mengalami lelehan cecair dari faraj secara kerap, kontraksi rahim yang sangat menyakitkan lebih kurang setiap 15 minit, atau sakit belakang yang berterusan, terus hubungi doktor. Simptom-simptom berikut boleh menandakan bersalin awal.

Otot pelvis semakin kendur pada bahagian kritikal disebabkan bekerja keras bagaikan anduh untuk menampung rahim yang sangat berat. Silakan duduk sepanjang masa yang boleh dengan selesa, sediakan beberapa cawan air, sejudul buku dan telefon mudah alih disamping anda, dan berehat secukupnya.

Tips Untuk Mengandung 40 Minggu | Huggies Malaysia

Persediaan minit akhir memang memeningkan. Sediakan beberapa helai pakaian untuk tempoh 3 hari kalau anda akan melalui kaedah bersalin secara normal.

Bincangkan pilihan dengan pakar perubatan untuk mendapatkan suntikan bantuan bersalin. Pilihan ini adalah keputusan peribadi dan beberapa faktor perlu dipertimbangkan.

Kalau anda sudah tempah untuk bersalin secara pembedahan Caesarean, besar kemungkinan anda akan bersalin tepat pada minggu terakhir.

Tahukah Anda - Kehamilan 40 Minggu | Huggies Malaysia

ARTIKEL YANG BERMINAT

39WeeksPregnantWhatToExpectjpg
Kehamilan 26/06/2020

Hamil 39 Minggu

Kami tahu aktiviti apa yang sesuai untuk anda sekarang, seperti temu janji waxing dan berenang di kolam renang.

38WeeksPregnantWhatToExpectjpg
Kehamilan 26/06/2020

Hamil 38 Minggu

Semakin lanjut minggu, semakin kurang anda rasa selesa. Artikel kami padat dengan tips yang boleh membantu anda dalam minggu ini.

Attention-Seeking
Kanak-kanak 22/06/2020

Kelakuan Si Manja - Inginkan Perhatian

Manusia adalah makhluk sosial. Kita dilahirkan dengan keinginan untuk hidup dan berinteraksi dengan orang lain – kita beri perhatian kepada orang lain dan mahukan perhatian daripada mereka yang berada di sekeliling kita.

Huggies club

ARTIKEL DENGAN TOPIK