Hamil 40 Minggu

40WeeksPregnantWhatToExpectjpg

Kehamilan Di Minggu Ke-40 | Huggies Malaysia

 

Bayi tetap rasa tenang di dalam rahim, walaupun anda sudah rasa sampai masanya untuk bersalin. Tetapi ruang rahim yang sempit akan memastikan bayi keluar juga akhirnya walaupun ia masih selesa tidur. Doktor akan bertanya kepada anda tentang pergerakan dan tahap keaktifan bayi, dan kalau anda perasan sebarang perubahan pada corak pergerakan. Anda juga mungkin akan diminta untuk membuat catatan atau nota tentang pergerakan bayi untuk dibawa ke temu janji pemeriksaan antenatal. Pemeriksaan CTG (kardiotokografi) mungkin diperlukan untuk memantau denyutan jantung bayi dan aktiviti otot dalam rahim.

Perubahan Fizikal Ibu Mengandung 40 Minggu | Huggies Malaysia

Kontraksi Branxton Hicks akan meningkat aliran oksigen dalam darah dari rahim kepada bayi. Kadang-kadang memang akan rasa sakit, jadi anda tak perlu risau melainkan ia kerap berlaku dan rasa sakit yang melampau.

Kalau ada mengalami lelehan cecair dari faraj secara kerap, kontraksi rahim yang sangat menyakitkan lebih kurang setiap 15 minit, atau sakit belakang yang berterusan, terus hubungi doktor. Simptom-simptom berikut boleh menandakan bersalin awal.

Otot pelvis semakin kendur pada bahagian kritikal disebabkan bekerja keras bagaikan anduh untuk menampung rahim yang sangat berat. Silakan duduk sepanjang masa yang boleh dengan selesa, sediakan beberapa cawan air, sejudul buku dan telefon mudah alih disamping anda, dan berehat secukupnya.

Tips Untuk Mengandung 40 Minggu | Huggies Malaysia

Persediaan minit akhir memang memeningkan. Sediakan beberapa helai pakaian untuk tempoh 3 hari kalau anda akan melalui kaedah bersalin secara normal.

Bincangkan pilihan dengan pakar perubatan untuk mendapatkan suntikan bantuan bersalin. Pilihan ini adalah keputusan peribadi dan beberapa faktor perlu dipertimbangkan.

Kalau anda sudah tempah untuk bersalin secara pembedahan Caesarean, besar kemungkinan anda akan bersalin tepat pada minggu terakhir.

Tahukah Anda - Kehamilan 40 Minggu | Huggies Malaysia

ARTIKEL YANG BERMINAT

Twin-Pregnancy-Symptoms
Kehamilan 22/06/2020

Simptom Kehamilan Kembar

Seorang ibu yang hamil buat pertama kali pasti pernah berfikir “Adakah saya hamil dengan bayi kembar?” Potensi untuk dapat bayi kembar sentiasa ada selagi

Gatal Celah Kelangkang Ketika Hamil | Huggies Malaysia
Kehamilan 22/06/2020

Kegatalan Kulit Semasa Mengandung

Salah satu kesan sampingan kehamilan ialah kegatalan kulit. Pasti anda hairan mengapa masalah sekecil ini perlu disertakan di sini dan anda mungkin

Hilangkan Stretch Mark Selepas Bersalin | Huggies Malaysia
Kehamilan 22/06/2020

Tanda Regangan Kehamilan

Hampir kesemua nasihat mengenai rawatan dan proses menghilangkan tanda regangan menekankan tentang manfaat pencegahan di peringkat awal.

ARTIKEL DENGAN TOPIK