Semua kategori
Diet kehamilan
Bersiap sedia untuk bersalin
Penjagaan diri ketika kehamilan
Mencuba untuk hamil?
Jangkaan ketika kehamilan
Trimester ke-2
Trimester ke-3

Hamil 38 Minggu

38WeeksPregnantWhatToExpectjpg

Kehamilan Di Minggu Ke-38 | Huggies Malaysia

Bila-bila saja anda boleh bersalin bermula dari minggu ini. Sambil anda rasa tak selesa dan menahan sakit, perhatikan tanda-tanda bersalin kerana bayi sudah berada sangat rendah di bahagian pelvis dan bersentuhan dengan pelbagai saraf.

Bayi lebih banyak tidur dan berehat kerana ruang semakin sempit untuk bergerak aktif, dan juga menyimpan tenaga untuk diguna ketika dilahirkan. Bila bayi bergerak, pasti anda dapat rasa kerana pergerakannya semakin kuat dan bertenaga. Tapi kalau anda pergerakan seperti lemah atau semakin kurang, jangan tunggu-tunggu. Terus hubungi bidan atau doktor anda.

Perubahan Fizikal Ibu Mengandung 38 Minggu | Huggies Malaysia

Benda pertama yang anda nampak bila pandang ke bawah adalah bahagian perut, kerana saiz yang besar anda kini sudah tidak nampak lantai bila berjalan. Perut juga adalah bahagian badan pertama yang akan masuk ke mana-mana bilik.

Posisi tidur yang terbaik adalah dengan mengiring ke kiri atau ke kanan, dengan kaki dibengkokkan di bahagian lutut sambil memeluk bantal. Ini bertujuan untuk mengelakkan saluran darah utama (vena kava) dihempap oleh berat rahim kalau anda baring terlentang. Saiz perut juga menghalang untuk anda tidur meniarap.

Kaki dan pergelangan kaki yang semakin membengkak membuatkan kedua-duanya seperti bercantum di mana ia disebut sebagai "cankle".

Tips Untuk Mengandung 38 Minggu | Huggies Malaysia

Jauhkan diri dari orang ramai atau individu yang tak sihat.

Dapatkan maklumat dan berbual dengan rakan atau ahli keluarga yang bersalin baru-baru ini. Kalau mereka ada pengalaman positif dengan pakar pediatrik, kongsikan perkara tersebut dengan doktor anda.

Tanda-tanda anda akan bersalin tak lama lagi adalah darah mengalir keluar, cirit-birit, rasa mual, kontraksi, sakit belakang dan air ketuban pecah.

Kurangkan berjumpa dengan terlalu ramai orang atau individu yang tak sihat. Tenaga badan perlu disimpan dan anda perlu berada dalam tahap kesihatan optimum untuk melahirkan anak.

Tahukah Anda - Kehamilan 38 Minggu | Huggies Malaysia

ARTIKEL YANG BERMINAT

How-to-have-twins
Kehamilan 22/06/2020

Cara dapat bayi kembar

Semua orang mempunyai pendapat berbeza tentang bayi kembar. Ada yang berfikiran terbuka untuk membesarkan bayi kembar, dan ada juga yang merasakan sebaliknya.

Mood-Swings-Emotional-Changes-During-Pregnancy
Kehamilan 22/06/2020

Perasaan & Emosi Tidak Stabil Semasa Hamil

Kehamilan adalah titik permulaan pelbagai penyesuaian yang perlu dilakukan – baik dari segi fizikal mahu pun emosi.

Rangsang Perkembangan Bahasa Untuk Bayi Anda | Huggies Malaysia
BayiI Bergerak 22/06/2020

Merangsang perkembangan pertuturan bayi anda

Perkembangan penguasaan bahasa melibatkan proses semula jadi dan pembelajaran di mana setiap bayi mempunyai tahap kemampuan masing-masing.

Huggies club

ARTIKEL DENGAN TOPIK