Semua kategori
Diet kehamilan
Bersiap sedia untuk bersalin
Penjagaan diri ketika kehamilan
Mencuba untuk hamil?
Jangkaan ketika kehamilan
Trimester ke-2
Trimester ke-3

Hamil 38 Minggu

38WeeksPregnantWhatToExpectjpg

Kehamilan Di Minggu Ke-38 | Huggies Malaysia

Bila-bila saja anda boleh bersalin bermula dari minggu ini. Sambil anda rasa tak selesa dan menahan sakit, perhatikan tanda-tanda bersalin kerana bayi sudah berada sangat rendah di bahagian pelvis dan bersentuhan dengan pelbagai saraf.

Bayi lebih banyak tidur dan berehat kerana ruang semakin sempit untuk bergerak aktif, dan juga menyimpan tenaga untuk diguna ketika dilahirkan. Bila bayi bergerak, pasti anda dapat rasa kerana pergerakannya semakin kuat dan bertenaga. Tapi kalau anda pergerakan seperti lemah atau semakin kurang, jangan tunggu-tunggu. Terus hubungi bidan atau doktor anda.

Perubahan Fizikal Ibu Mengandung 38 Minggu | Huggies Malaysia

Benda pertama yang anda nampak bila pandang ke bawah adalah bahagian perut, kerana saiz yang besar anda kini sudah tidak nampak lantai bila berjalan. Perut juga adalah bahagian badan pertama yang akan masuk ke mana-mana bilik.

Posisi tidur yang terbaik adalah dengan mengiring ke kiri atau ke kanan, dengan kaki dibengkokkan di bahagian lutut sambil memeluk bantal. Ini bertujuan untuk mengelakkan saluran darah utama (vena kava) dihempap oleh berat rahim kalau anda baring terlentang. Saiz perut juga menghalang untuk anda tidur meniarap.

Kaki dan pergelangan kaki yang semakin membengkak membuatkan kedua-duanya seperti bercantum di mana ia disebut sebagai "cankle".

Tips Untuk Mengandung 38 Minggu | Huggies Malaysia

Jauhkan diri dari orang ramai atau individu yang tak sihat.

Dapatkan maklumat dan berbual dengan rakan atau ahli keluarga yang bersalin baru-baru ini. Kalau mereka ada pengalaman positif dengan pakar pediatrik, kongsikan perkara tersebut dengan doktor anda.

Tanda-tanda anda akan bersalin tak lama lagi adalah darah mengalir keluar, cirit-birit, rasa mual, kontraksi, sakit belakang dan air ketuban pecah.

Kurangkan berjumpa dengan terlalu ramai orang atau individu yang tak sihat. Tenaga badan perlu disimpan dan anda perlu berada dalam tahap kesihatan optimum untuk melahirkan anak.

Tahukah Anda - Kehamilan 38 Minggu | Huggies Malaysia

ARTIKEL YANG BERMINAT

How-to-have-twins
Kehamilan 22/06/2020

Cara dapat bayi kembar

Semua orang mempunyai pendapat berbeza tentang bayi kembar. Ada yang berfikiran terbuka untuk membesarkan bayi kembar, dan ada juga yang merasakan sebaliknya.

Gatal Celah Kelangkang Ketika Hamil | Huggies Malaysia
Kehamilan 22/06/2020

Kegatalan Kulit Semasa Mengandung

Salah satu kesan sampingan kehamilan ialah kegatalan kulit. Pasti anda hairan mengapa masalah sekecil ini perlu disertakan di sini dan anda mungkin

7-Tips-on-How-to-Take-Care-of-Baby's-Sensitive-Skin
Bayi Baru Lahir 22/06/2020

Menjaga Dengan Penuh Berhati-hati: Menjaga Kulit Sensitif Bayi Anda

Tiada apa yang lebih anda suka daripada memeluk bayi anda yang mempunyai kulit yang sangat lembut. Jadi ia merupakan perkara baik yang kulit bayi anda sangat sensitif kepada sentuhan anda yang menenangkan, mengasuh dan penting untuk perkembangan mereka.

Huggies club

ARTIKEL DENGAN TOPIK